23.7 C
New York kenti
Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Japon bakandan Kuzey Kore’ye insan hakları çağrısı

Mutlaka Oku

Japonya Devlet Bakanı Eriko Yamatani (Fotoğraf: Turkish Journal)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Japonya Devlet Bakanı Eriko Yamatani, Kuzey Kore’nin Japon vatandaşlarını kaçırması sorununun Japon Başbakanı Şinzo Abe hükumetinin öncelikli konuları arasında olduğunu bildirdi.

Adam kaçırma konularından sorumlu Japonya Devlet Bakanı Yamatani, BM’de yaptığı temasların ardından Selçuk Acar’a  açıklamalarda bulundu.

Japon Bakan Yamatani açıklamasında, Kuzey Kore’nin 13 ülkeden insanları kaçırdığını belirtirken, bunlardan biri olan Japonya’nın, Başbakan Abe yönetimiyle, adam kaçırma meselesini, öncelikli dış politika konusu olarak belirlediğini kaydetti.

Bayan Bakan Yamatani konuşmasında şunları söyledi:

“BM’de kabul edilen tasarıda, Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlalleri ve adam kaçırma konusu suç olarak belirtiliyor. Türkiye’ye bu tasarının çıkmasındaki desteğinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.”

Yamatani daha sonra, BM’deki çabalarının sonucu olarak sorunun çözümü konusunda bir ivme kazanacaklarına inandığını belirtirken, Türkiye’nin de Japonya’nın yanında yer aldığı adam kaçırma konusunun, BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine aldığını hatırlattı.

– Çözüm için uluslararası dayanışma ve işbirliği ihtiyacı –

Konuşmasında “adam kaçırma, sadece Japonya’nın sorunu değil bir kaç Asya ülkesi dahil tüm uluslararası toplumun problemi” olduğunu belirten Yamatani, sorunun çözümü konusunda uluslararası dayanışma ve işbirliği gerektiğinin altını çizdi.

Kuzey Kore’nin,  sorunun çözümünde özel bir çaba sarfetmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yamatani, Japon vatandaşlarının kaçırılması konusunda Kuzey Kore’nin oluşturduğu özel soruşturma kurulunun kendilerine henüz herhangi bir soruşturma sonucunu hala iletmediğini ve bunu üzüntüyle karşılandıklarını belirtti.

Kuzey Kore’ye nükleer füze konusunda uluslararası yaptırımlar olduğunu hatırlatan Yamatani, Japonya’nın ayrıca Kuzey Koreli gemilere ticari yasaklama getirdiğini kaydetti.

– “21’nci yüzyıl İnsan Hakları Yüzyılı” –

Konuşmasında, “21’nci yüzyıl İnsan Hakları Yüzyılı” diyen Yamatani, insan hakları ihlallerine karşı mücadele etmek için sağlam ve işbirliğine dayalı eylemlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Vatandaşları kaçırılan Japonya’nın insan hakları ihlalleri mağduru bir ülke olması yüzünden adam kaçırma sorunun çözümünde her türlü önlem ve büyük katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Yamatani problemin bilinmesi konusunda büyük çaba sarfettiklerini belirtirken, New York ziyaretinin de bu çerçevede olduğunu dile getirdi. Yamatani, sorunun çözümüyle birlikte Kuzey Kore’yle ilişkilerin geliştirilebileceğini ifade etti.

– “Japonya’nın ulusal egemenliğine saldırı”

“Adam kaçırma bir ulus devletin işlediği suç” diyen Yamatani bunun “Japonya’nın ulusal egemenliğine saldırı ve çok büyük çaplı bir insan hakları ihlali” olduğunu ifade etti. Yamatani, iki ülke arasındaki sorunların çözümü için kaçırılanların bırakılmasının gerektiğini belirtirken, “kaçırılanlar bırakılmadan çözümü göremeyeceğiz” dedi.

881 kayıp vatandaşının olduğunu belgeleyen Japonya, 17 vatandaşının Kuzey Kore tarafından kaçırıldığına kesin gözüyle bakarken, 881 vatandaşının da Kuzey Kore tarafından casusluk amacıyla kaçırılmış olma ihtimali üzerinde duruyor.

–  İki ülke ilişkilerinin düzelmesi, kaçırılanların serbest bırakılmasına bağlı –

Abe hükumeti, ülkesinin Kuzey’e yönelik uyguladığı yaptırımları kaldırma şartı olarak, Pyongyang’ın soruşturma açılmasını kabul etmesini önşart olarak koymuştu. Kuzey’in önşartı kabul etmesi üzerinde, geçen mayıs ayından bu yana konuyla ilgili müzakerelerden henüz bir sonuç alınamadı.

Kuzey Kore, 2002 yılında başkent Pyongyang’da düzenlenen bir zirve sırasında, 1970’li ve 1980’li yıllarda kaçırılan 13 Japon vatandaşının varlığını kabul ederken, bunlardan 5’inin zirvenin ardından evlerine dönmesine izin verdi. Diğer 8 Japon vatandaşının öldüğünü ileri süren Kuzey Kore’nin Japon vatandaşlarını, kendi istihbarat servisi görevlilerine Japon dili ve kültürünü öğretmeleri amacıyla kaçırdığı belirtilmişti.

BM Genel Kurulu Aralık 2013’de Kuzey Kore’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak bir karar tasarısını kabul ederken 2014 Kasım ayında Kuzey Kore’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) sevkini de isteyen bir tasarı BM Genel Kurulu İnsan Hakları Komisyonu’nda oylandı. Kuzey Kore’deki insan hakları ihlalleri geçen yıl sonunda Rusya ve Çin’in muhalefetine rağmen ilk kez BM Güvenlik Konseyi gündemine alınırken, bugüne kadar herhangi bir eylemde bulunulmadı.

Bugüne kadar Japonya’da 10 milyon kişi adam kaçırma konusunun çözümü için imza kampanyasına katıldı.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler